Info

Kazani

Mjesto/lokacija: Sarajevo

Značaj lokaliteta:

Kazani su nepristupačan lokalitet na Trebeviću iznad Sarajeva, gdje su tokom opsade Sarajeva dovođeni i ubijani civili, koji su potom bacani u jamu. Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen. Iz duboke jame na tom mjestu, nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.
Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.


Entitet: Federacija Bosne i Hercegovine

Etnička grupa: Bošnjaci/Bošnjakinje, Hrvati/Hrvatice, Srbi/Srpkinje

Žrtve su sa područja: Sarajeva

Nadležnost/ Odgovornost: ARBiH

Sudski procesi:

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Samira Bejtića, nekadašnjeg pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH, da je 25. decembra/prosinca 1992. na Kazanima ubio Zorana Vučurevića. Ova tačka Bejtića tereti za ratni zločin, a optužen je još po tri tačke za krivična djela ubistva. Vrhovni sud Federacije BiH je 2015. ukinuo posljednju presudu kojom je Bejtić oslobođen optužbi, a predmet je ponovo vraćen na suđenje Kantonalnom sudu u Sarajevu. Prije toga, Bejtić je 2006. bio osuđen na 14 i po godina zatvora za zločine počinjene na Kazanima, a potom je dva puta oslobođen – 2008. i 2011. godine. Vrhovni sud je svaki put ukidao presude Kantonalnog suda i ukazivao na bitne povrede odredaba krivičnog postupka.
Samir Bejtić je jedina osoba koja je optužena za ratne zločine počinjene na Kazanima. Prethodno su za ubistva na tom lokalitetu četiri osobe osuđene na po šest godina zatvora, a zbog neprijavljivanja krivičnog djela i počinioca, na po deset mjeseci osuđeno je osam osoba.


Izvor podataka: Kantonalni sud Sarajevo (ažurirano 06.12.2019)

Obilježeno i fotografisano: 06.07.2019.

Mapa:


Aktualizovano: 13.01.2020

Legenda
Armija Republike Bosne i Hercegovine - ARBiH
Centar službi bezbjednosti - CSB
Herceg Bosna - HB
Hrvatske obrambene snage - HOS
Hrvatska vojska - HV
Hrvatsko vijeće obrane - HVO
Jugoslovenska narodna armija - JNA
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju - MKSJ
Ministarstvo unutrašnjih poslova - MUP
Narodna odbrana Autonomne pokrajine zapadna Bosna - NO APZB
Stanica javne bezbjednosti - SJB
Srpska vojska Krajine - SVK
Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine - TO BiH
Vojska Republike Srpske - VRS
Vojska Jugoslavije - VJ