Info

Stara zgrada Osnovne škole

Mjesto/lokacija: Grabovica, Kotor Varoš

Značaj lokaliteta:

Stara zgrada OŠ u Grabovici kod Kotor Varoši je tijekom 1992. godine služila kao mjesto zatočenja osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Kotor Varoši. U ovom zatočeničkom objektu bilo je zatočeno 250-300 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti te su zatočenici bili podvrgnuti nehumanim uvjetima zlostavljanjima i ispitivanjima. U dva dana, 3. i 4. novembra/studenog 1992. godine, 161 zatočenik ovog objekta je strijeljan. Upravu nad objektom su imale jedinice VRS-a.


Entitet: Republika Srpska

Etnička grupa: Bošnjaci/Bošnjakinje, Hrvati/Hrvatice

Žrtve su sa područja: Kotor Varoši

Nadležnost/ Odgovornost: VRS

Sudski procesi:

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je za zločine počinjene u opštini Kotor Varoš osudio po komandnoj odgovornosti: Momčila Krajišnika, predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske za zločin protiv čovječnosti na kaznu zatvora u trajanju od 27 godina. Biljanu Plavšić, ratni članicu Predsjedništva Republike Srpske na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina. Miću Stanišića, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske na zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine. Stojana Župljanina, načelnika Centra javne bezbjednosti Banja Luka, na zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine. Radovan Karadžić kao predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, osuđen je na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora.
Sud Bosne i Hercegovine je 21. januara/siječna 2014. potvrdio optužnicu kojom se optuženi Savo Tepić, Dragoslav Bojić, Duško Vujičić, Duško Maksimović, Radojko Keverović i Ilija Kurušić terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.


Poznate komemoracije: 01-03. novembar, Udruženja stradalih bošnjaka organizuju marš mira Karaula (Travnik)-Večići (Kotor Varoš) i komemoraciju u Večićima.

Izvor podataka: MKSJ, Sud BiH (ažurirano 06.12.2019)

Obilježeno i fotografisano: 16.11.2018.

Mapa:


Aktualizovano: 06.02.2020

Legenda
Armija Republike Bosne i Hercegovine - ARBiH
Centar službi bezbjednosti - CSB
Herceg Bosna - HB
Hrvatske obrambene snage - HOS
Hrvatska vojska - HV
Hrvatsko vijeće obrane - HVO
Jugoslovenska narodna armija - JNA
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju - MKSJ
Ministarstvo unutrašnjih poslova - MUP
Narodna odbrana Autonomne pokrajine zapadna Bosna - NO APZB
Stanica javne bezbjednosti - SJB
Srpska vojska Krajine - SVK
Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine - TO BiH
Vojska Republike Srpske - VRS
Vojska Jugoslavije - VJ