Mirovna inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” (ONMS) i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd 21. 7. 2020. u Banja Luci su predstavili aktivnost i web stranicu koja dokumentuje akciju obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja vezanih za rat u BiH 1992-1995.

Uz razgovor o aktuelnoj kulturi sjećanja u Bosni i Hercegovini u Socijalno-edukativnom centru u Banja Luci predstavljena je web stranica koja dokumentuje neobilježena mjesta stradanja u BiH i ukazuje na potrebu da se ovakva mjesta obilježe. U razgovoru su, uz moderaciju Davorke Turk, učestvovali Edin Ramulić, aktivista Fondacije za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, Tamara Zrnović, članica CNA tima i Krsto Rakić iz Regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada.

Aktivnost na obilježavanju neobilježenih mjesta stradanja je mirovna inicijativa koja od 2015. godine nastoji da obilježi neobilježena mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini. U pet godina djelovanja posjetili su, dokumentirali i obilježili 86 mjesta stradanja u BiH, vezanih za period rata od 1992–1995. godine.

Nakon višegodišnjih aktivnosti obilježavanja mjesta stradanja u svim dijelovima Bosne i Hercegovine ukazala se potreba za izradom web stranice koja bi na pregledan i jednostavan način prezentirala do sada obilježena mjesta te bi mogla poslužiti kao svojevrsni alat za sve one koji se aktivno bave kulturom sjećanja, bilo kao aktivisti, novinari ili akademski istraživači.

Web stranica onms.nenasilje.org dokumentuje do sada obilježena mjesta stradanja, daje kratake informacije o tim mjestima, fotografije mjesta nastale tokom akcije obilježavanja, te mapu sa ucrtanim tačnim lokacijama gdje se neobilježena mjesta stradanja nalaze.

“Kada smo krenuli da obilježimo neka od neobilježenih mjesta stradanja namjera nam je bila da ta mjesta detabuiziramo i da potaknemo ljude koji danas žive u tim mjestima da ih na prikladan način obilježe. Od početka smo komunicirali sa različitim akterima, od udruženja žrtava, lokalnih vlasti, do običnih građana koji su nam se javljali sa informacijama o lokacijama stradanja koja do sada nisu obilježena. S obzirom na broj takvih mjesta u BiH, javila se potreba da do sada obiježena mjesta stradanja prezentiramo na jedan pregledan i lako dostupan način”, kazala je Tamara Zrnović iz Centra za nenasilnu akciju.

Obilježavanjem neobilježenih mjesta stradanja mirovni aktivisti žele ukazati na postojanje tabuiziranih, zaboravljenih i prešućenih mjesta stradanja i patnje u našim zajednicama. Mnoga od tih mjesta (domovi kulture, škole, tvorničke hale, fudbalski stadioni, policijske stanice, hoteli itd.) bila su mjesta zatočenja ili ubistava, a danas su, nakon ratnih razaranja, uglavnom obnovljena i vraćena u prvobitne funkcije.

Krsto Rakić i Edin Ramulić, iz perspektive logoraša, govorili su o važnosti da se obilježe mjesta stradanja.

“Osim što mi je lično značajno da se obilježi mjesto mog zatočenja, bio sam spreman i voljan da aktivistima na terenu pomognem da obilježe druga mjesta stradanja, mjesta stradanja drugog naroda u Foči i Višegradu”, kazao je Krsto Rakić.

Edin Ramulić, aktivista iz Prijedora, kazao je kako u Bosni i Hercegovini postoji niz mjesta za koje je u sudskim presudama neosporno utvrđeno da su mjesta zatočenja ili ubijanja, a koja ni do danas nisu obilježena.

“To nije samo fizičko obilježavanje mjesta, odnosno lokacija, to je i pokušaj da se stradanja otrgnu od zaborava. Za mnoge žrtve i njihove porodice to nije prošlost, oni sa tim žive, i priznanje da se na tim mjestima desio zločin, da je neko tu stradao, njima je značajno”, kazao je Ramulić.